wie zijn wij

Acem Nederland is de oudste onafhankelijke Acem afdeling in de wereld, buiten Scandinavië. Dit jaar bestaan we 41 jaar.

Acem is een non-profit organisatie, gebaseerd op vrijwilligerswerk, in 1966 opgericht in Oslo, Noorwegen. Direct vanaf het begin is Acem actief geweest in het ontwikkelen van een psychologisch begrip van meditatie processen gebaseerd op westerse gedachten en uitvoering.
Acem staat neutraal in de samenleving en heeft geen geloofssysteem. Acem's centrale interesse is om mensen in contact te brengen met het potentieel voor ontspanning, herstel en groei dat in henzelf aanwezig is. 
Geen van de docenten verdient geld aan het ontwikkelen en doceren van meditatie of andere groepsactiviteiten in Acem. Tegelijkertijd hangt Acem's werk af van hoge kwalificaties. Veel van de instructeurs en leiders in Acem hebben een competentie in meditatie welke in overeenstemming is met hun professionele carrières. Zo werken de docenten in Nederland als persoonlijkheidspsycholoog en executive coach in het bedrijfsleven, in het volwassenenonderwijs, als relatietherapeut, in de kunst.
Acem bestaat in Nederland sinds 1980. In Noorwegen en enkele jaren later in Denemarken en Zweden, sinds 1966. Maar ook in Duitsland, Spanje, België, Luxemburg, Groot Brittannië, de VS, India en Taiwan is er veel belangstelling. Zie bijvoorbeeld www.acem.com.
Acem is opgericht in 1966 in Noorwegen door prof. dr Are Holen, MD, PhD, een in de wereld erkend expert en onderzoeker op het gebied van stress psychiatrie. Dr Holen is emeritus hoogleraar aan de Medische Faculteit van de University of Science and Technology te Trondheim. Hij is in 2014 onderscheiden met de Koninklijke Noorse Orde van St. Olav voor zijn buitengewone bijdrage aan de samenleving.

De oorspronkelijk Noorse wortels van Acem accentueren de benadering: meditatie is ontspanning met de voeten op de grond.